Hyvä tietää maalauksista
Käsiteltäessä teosta on varottava esimerkiksi peukaloiden/sormien painumista kankaaseen; taulua nostetaan suorin sormin kehyksen sivusta kämmenillä painaen. Akryylimaali on elastista, mutta kankaaseen jää helposti pysyvä painauma, jos se sellaiselle altistuu. Akryylimaalausta ei saa peittää muovilla eikä muilla muovin kaltaisilla materiaaleilla kuten sellofaanilla tai vastaavilla, koska se saattaa tarttua maalaukseen. Paperi on paras peite, tai pahvi.
Myöhempää säilytystä varten on hyvä tietää, että akryylimaalauksen voi rullata suurelle rullalle, mikäli maalikerros ei ole erityisen paksu. Liian pienelle rullalle kiertäessä maali voi halkeilla. Sisärullan on oltava suurempi kuin 10cm halkaisijaltaan. Ostaja vastaa kuitenkin rullaamisesta itse! Toimenpide vaatii tapauskohtaista harkintaa ja huolellisuutta irroitettaessa kehyksestä. Rullaamisessa ei saa käyttää voimaa. Joissakin tilanteissa tällainen säilytystapa voi olla järkevä; jos maalaus otetaan esim. seinältä pois pidemmäksi aikaa, etenkin suurta teosta on vaikea hyvin ja vahingoittumatta silloin säilyttää. Jonkinlainen pakkaaminen on luultavasti tehtävä. On tärkeää käyttää vain paperia rullaamisen apuna tai välissä (esim silkkipaperi), ja jatkekohdissa on käytettävä paperista teippiä kuten maalarinteippi. Rullan sulkemiseen pitää käyttää pahvia ja edelleen teippiä, ei narua eikä nauhaa, josta jää painaumajälki.
Kiilakehykset ovat puuta ja taipuvat helposti melko lyhyessäkin ajassa, jos niitä nojautetaan esim nurkassa sellaisenaan tai nipussa liian kallellaan. Kehyspuut tulee säilyttää vaakatasossa, jos haluaa että ne säilyvät käyttökelpoisina. Uusiakin toki voi tarvittaessa hankkia, monet kehyksistämme ovat ns. varastokokoisia, mutta eivät kaikki. Uudelleenpingottaminen nitojalla kannattaa teettää paikallisessa kehysliikkeessä. Pienikokoiseen kehykseen nitominen voi onnistua itseltäkin, mutta ison maalauksen kiinnittäminen kiilakehykseen on melko vaativaa.
Pingottamisen ohjeet löytyvät netistä. Työ alkaa keskimerkkien merkkaamisesta ja niittaamisesta. Nitominen jatkuu säteittäin, työtä käännellen. Kulmat voi taitella monella tavalla, miten haluaa. Voi kokeilla erilaisia taitoksia paperilla, ja valita oman tyylin. Taitokset saa kokonaan piiloon niin, että sauma on kulmassa. Lopuksi on muistettava vielä kiilat, joita tulee kaksi joka kulmaan. Työ vaatii lähinnä huolellisuutta; pingotus vaatii vahvat näpit tai siihen tarkoitetut pihdit, mutta liikaa voimaa ei kannata käyttää, koska kangas voi revetä. Kiilat vasaroidaan lopuksi paikoilleen sekä varovasti syvemmälle vähän kerrallaan vuorotellen, ja tämä kiristää kankaan.
Teokset myydään ja toimitetaan pingotettuna kiilakehyksiin, mikäli teos on maalattu kankaalle. (Paitsi toimitus ulkomaille). Mitään varsinaisia näkyviä kehyksiä ei kauppaan kuulu. Kovalevylle maalatut teokset on tuettu liimapuilla tai paksuilla puukehikoilla. Suurikokoiset kovalevylle tehdyt teokset ovat painavia ja vaativat kunnon kiinnityksen seinälle. Esimerkiksi perinteisellä kiviseinätaulukoukulla ei voi tällaista ripustaa. Kiviseinään on pystyttävä poraamaan reikä, ja käytettävä proppu-ruuvi yhdistelmää. Ripustusta esim. sängyn yläpuolelle ei suositella. Ostaja on vastuussa kaikesta ripustamisesta ja mahdollisista suorista ja epäsuorista vahingoista itse. Ripustusohjeet ovat vain suuntaa antavia ja avustavat ostopäätöstä miettiessä. On hyvä huomioida myös ripustuksen mahdollisesti aiheuttama lisätyö ja/tai -kustannus.
Levylle maalattujen teosten hyvä puoli on säilyttämisen helppous; ohut pahvi vain päälle, ja varastointi on helppoa, kun kangasta (painaumia) ei tarvitse varoa. Nojauttaminen pitkään voi kuitenkin käyristää taulua, suositellaan siis suoralle alustalle asettamista tai kyljellään, lyhyt sivu seinää vasten nojauttamista.
Kiilapuut ovat pääsääntöisesti tavallista puuta, joka siis "elää", joten on mahdollista, että kiilakehys saattaa vääntyä ajan saatossa jollain tavalla. Tämä on hyvin tavallista, eikä sitä voi estää muulla tavalla kuin säilyttämällä teosta mahdollisimman oikein. Paras paikka taululle on seinällä. Jos taulua ei ripusteta heti, vaan sitä nojautetaan X-aikaa seinää vasten, kiilakehys saattaa alkaa muotoutua muuhun asentoon. Suoruus ei välttämättä pysy edes seinällä roikkuessa: mm. huoneilman kuivuus tai kosteus vaikuttaa siihen. Jos kiero kehys alkaa vaivata, kannattaa kääntyä kehystämön puoleen; he voivat vaihtaa kieron puun tai puut (kaikkia ei välttämättä tarvitse), ja pingottaa teoksen uudelleen.
Vaikka teoksen voi irroittaa ja pingoittaa uudelleen, sitä ei välttämättä voi tehdä monta kertaa. Tämä riippuu osittain myös käytetystä kankaasta ja sen koosta. Pellavakangas on kestävä ja paras. Toisaalta ison maalauksen pingottaminen vaatii voimaa ja nitoja aiheuttaa joka kerta uudet reijät kankaaseen. On myös vahingon mahdollisuus aina olemassa, pahimmassa tapauksessa kangas voi revetä kun sitä kiristetään. Näin voi käydä ohuemmalle puuvillakankaalle. Ja toisaalta, myös uusittu kehys saattaa alkaa pian elämään ja muuttumaan. Näistä syistä vaihtamista on harkittava tarkkaan ja tapauskohtaisesti, onko se järkevää vai ei.